Valgkampkommunikasjon i sosiale medier

I USA har politikere vært aktive innenfor sosiale medier siden midten av 90-tallet da den republikanske presidentkandidaten Bob Dole gav befolkningen feil webadresse til sin egen hjemmeside i en debatt med President Bill Clinton. Nå hevdes det at sosiale medier kan avgjøre presidentvalget i 2008. De fleste presidentkandidatene har opprettet profiler på Facebook og MySpace. Her prøver de å påvirke unge velgere som faller utenfor de tradisjonelle kommunikasjonskanalene. Barack Obama og hans kampanjestab har over 143.000 supportere og leder klart over sin demokratiske motkandidat Hillary Clinton med sine 41.400 supportere. Den republikanske presidentkandidaten Rudy Giuliani er nok ikke helt på nett, og har 2.000 supportere på Facebook, og Giuliani sin datter Caroline er en av de 143.000 supporterne til Obama. Det høstes tvil om alle disse online supportere vil stemme under valget, i følge Kathleen Barr, administrerende direktør i undersøkelsesbyrået Rock the Vote.     

Norske politikere har også innsett viktigheten av å profilere seg i sosiale medier. En måling foretatt av statsviter Dag Petter Svendsen og Attentio viser at Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti brukte Youtube aktivt i valgkampanjen 2007. Rune Gerhardsen og Marianne Borgen har begge høy buzzfrekvens på Youtube i forhold til andre listekandidater og det spekuleres om dette er en planlagt valgkampstrategi for de rødgrønne.

Blant våre partiledere har Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Åslaug Haga registrert seg på Facebook, eller så opererer andre i deres gode navn. Selv om Erna Solberg og Høyre ble årets valgvinner har hun svak oppslutning på Facebook med 29 venner. Stoltenberg går seirende ut av Facebook-vennekrigen med 171 venner. Åslaug Haga har opprettet en lukket profil men fortsatt kan vi kikke på vennelisten til Haga, som utgjør 129 venner.

Stemmer tendensene i USA kan medlemmer av norske nettsamfunn være vippeskålen i Stortingsvalget 2009.  

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s