Den brutale videoen som sjokkerer verden

Da journaliststudent Andrew Meyer stilte et kritisk spørsmål til senator John Kerry på mandag, skjedde det noe som kommer til å prege han resten av livet. Meyer spurte over åpen mikrofon hvorfor Kerry ikke krevde seieren, da det ble klart at Bush hadde fått færre stemmer etter presidentvalget i 2004. Arrangørene av foredraget som ble holdt ved University of Florida, syntes tydeligvis ikke noe om ungguttens engasjerte stil, og kuttet mikrofonen hans. Deretter ble politiet satt inn.

Uforstående for hvorfor han blir grepet tak i, spør Meyer om hvorfor han blir arrestert, deretter bryter helvete løs. Seks politifolk legger Meyer brutalt i bakken, mens Meyer hyler på hjelp. Kort tid etter skyter politiet han flere ganger med en taser gun – elektrisk pistol. Rundt står folk og filmer hendelsen, mens journaliststudenten til slutt blir tatt med og hevet i arresten. Disse videoene havnet selvfølgelig på YouTube. Videosnutten som jeg legger til her, har blitt sett over en million ganger på to dager, bare på YouTube. Det ligger også flere videoer ute fra andre synsvinkler.

Over 15.000 kommentarer har blitt lagt til denne videoen i løpet av to dager. Noen synes videoen er fantastisk morsom, mens andre roper på politivold og maktmisbruk. Personlig synes jeg politifolkenes takling av denne situasjonen bør vurderes kraftig. Klarer man ikke å finne på noe annet enn å bruke en tasergun på en ussel student, mens fem stykker står og holder kroppen pinnet til gulvet, så burde man heller ikke være i en posisjon hvor dette er et lovlig alternativ. Det er et klart eksempel på elendig beslutningskraft og unødvendig voldsbruk. Likevel mener jeg at denne videoen representerer noe viktig i dagens samfunn.

Det faktum at så og si alle går med en kameramobil, gjør det mulig å dokumentere slike hendelser. Man behøver ikke å gå lenger enn til Ali Farah-saken fra Sofienbergparken i Oslo i høst. Sjokkerte vitner ble vitne til at to ambulansepersoner forlot en døende Farah, mens kona tryglet om hjelp. Noen filmet situasjonen, og ga opptaket videre til pressen, som kjørte saken i nærmere to uker. Også i Meyers tilfelle ble videoen gitt videre til pressen. CNN iReport mottok videoen kort tid etter hendelsen, og ikke lenger etter det, var videoen sett verden rundt. Dette sier noe om hvor fort ting skjer over nettet. Sosiale medier består av mennesker som er knyttet til hverandre, og som kontinuerlig kommuniserer med hverandre. På den måten har Internett blitt verdens raskeste sladrekjerring. Krøsa-Maja kan bare gå å legge seg.

Det farlige ved dette, er om dette opptrinnet faktisk var en gjennomtenkt plan fra Meyer. Han visste at foredraget kom til å bli filmet. I følge et intervju i The Gainesville Sun, sies det også at Meyer var ekstremt politisk opptatt, og at han hadde med sitt eget videokamera. Videoene på YouTube sier det meste, men ikke alt. Kan Meyer ha brukt denne muligheten, med Kerry til stedet, for å fremme seg selv, eller få frem et budskap? Kan opptrinnet til Meyer være en uttenkt strategi, for å bevise et poeng? Eller var han bare genuint interessert i å stille Kerry et par enkle spørsmål? Dette bare illustrerer usikkerheten som er i dagens mediesamfunn. Kan man stole på alt man ser?

Facebook har man allerede laget flere støttegrupper for Meyer, og under ordtaket: «Don’t Taser me, bro«, har man blant annet arrangert demonstrasjoner mot «police brutality». Bilder og videoer av hendelsen er lagt til i gruppen, og rundt 7.000 Facebook-profiler er invitert til å delta i protesten. 21-åringen har nå fått støtte fra Amnesty International og den amerikanske organisasjonen for menneskerettigheter ACLU, og har mer eller mindre blitt verdenskjendis på to dager. På hjemmesiden hans, er det også lagt ut flere tidligere stunt. Om Meyers motiver er hederlige, eller om han faller inn i rekken av unge mennesker med et ekstremt behov for oppmerksomhet, og har forstått hvordan de kan få det, vites ikke.

Om jeg skal be om én ting for fremtiden, så er det at den oppvoksende generasjon ser på ALT med et kritisk øye. Det er et ganske farlig, men likefullt ærlig ment ønske, fra en som tjener sitt levebrød av å påvirke gjennom sosiale medier…

Reklamer

One response to “Den brutale videoen som sjokkerer verden

  1. i like the vedio but prefer to see your blog in english

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s