Om opphavsrett på nettet

I disse dager med stadig mer deling av informasjon, bilder, video og annet på nettet, er det altfor få som spør: Har jeg lov til å legge ut dette? Hva kan konsekvensene være? Hva er reglene for bruk og deling av ting jeg finner på nettet.

Opphavsrett er et stort og for mange vanskelig tema å forstå. På nettet virker det også som om folk kan få gjøre hva de vil, uten å spørre om lov. De som deler ulovlig, blir ytterst sjelden tatt for det. Derfor er det mange som heller ikke vet at det ikke er lov å ta et bilde eller en video fra nettet, og publisere det et annet sted uten spesiell tillatelse.

Creative Commons er et nettsted som har tatt tak i denne utfordringen. Se på denne videoen, som til dels forklarer litt om dette fenomenet:

Olav Torvund har skrevet en introduksjon til opphavsrett og startet en blogg for opphavsrett på nett, som kan være nyttig å lese. Nettstedet CLARA, forvalter all informasjon om opphavsrett og åndsverksloven i Norge. Her kan du søke på regler. I vedtektene sine har de definert sitt formål som:

«Foreningen har som formål å spre informasjon til allmennheten og relevante brukere om opphavsrettslige og andre regler, og bidra til å lette klarering av rettigheter til bruk av åndsverk og beskyttede prestasjoner og produksjoner.»

Clara er en nyttig nettsted, for alle som er i tvil eller ønsker informasjon om reglene. Er veldig bra oppslagsverk!

I forhold til PR synes jeg Eirik Solheim fra NRKBeta illustrerer godt hva konsekvensene med feilbruk av bilder kan føre til rent økonomisk og omdømmemessig i sitt blogginnlegg: «They stole an image of my son and only had to pay $4000«.

Hvis dere har tips til noen gode nettsteder eller videoer som forteller om opphavsrett, setter vi pris på å bli tipset om disse!

Reklamer

One response to “Om opphavsrett på nettet

  1. Tilbaketråkk: Opphavsrett og kreativitet i sosiale medier « Colt Kommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s