Nå kan du chatte på Facebook

Colt skrev for en måneds tid siden om at Facebook hadde planer om å lansere en egen Facebook chat-funksjon på nettsamfunnet. Nå er chatten kommet til Norge, og den er like minimalistisk og enkel å bruke som Facebook for øvrig.

Slik fungerer chat-funksjonen på Facebook. Se også innlegget: Facebook Chat: Now we’re talking på Facebook-bloggen:

Enkel chat på Facebook

Logg deg inn, og se nederst i høyre bildekant. Voila! Der ligger den automatisk. Du trenger altså ikke installere nye applikasjoner eller gjøre noe for å få den nye chat-funksjonen på Facebook. Dette er en av de nye oppgraderingene Facebook gjør, for å holde på og rekruttere nye medlemmer.

Facebook chat

Facebook-chatten holder deg oppdatert på hvilke av dine kontakter som er online. Hvis du vil snakke med dem, kan du gjøre dette ved å trykke på en av personene i Online Friends-tab’en. Det at chatten legger seg rett inn, nederst i nettleserenvinduet, er både praktisk, diskret og lurt gjort av Facebook.

Online venner markeres med grønt, mens online-men-inaktive-venner markeres med en slags halvmåne. Dette er for så vidt en grei funksjon, som sier noe om du vil få svar direkte på henvendelsene dine. Dette skal jo være en direktemeldingsfunksjon (IM) i likhet med MSN Messenger, Gtalk ol. tjenester. I vår testing fant vi likevel ut at Facebook ikke var helt stødig enda på å vise hvem som faktisk var pålogget.

I MSN har man også funksjoner som loggføring av samtaler, sende dokumenter osv, samt gruppesamtaler og man kan sende meldinger til personer som ikke er pålogget. Facebook har på sin side lagt ut chatten i sin enkleste form, og loggen lagres ikke permanent. Jeg antar at vi vil se en videreutvikling av denne tjenesten hvis Facebook får tilbakemeldinger fra brukerne.

Facebook tilbyr også brukerne å åpne chatten i eget vindu, ved å trykke på Pop Out Chat.

Facebook chat Pop out

Dette er i kjent chat-stil. Oversiktelig og fint, men mangler en del enkle funksjoner, som for eksempel se om noen faktisk skriver til deg. Når noen skriver til deg dukker det opp en rød markør på tab’en til den som har skrevet. Dette er kanskje litt i enkleste laget, men man slipper i hvert fall å bli plaget med nudge og andre pipelyder. Selv om det kanskje kunne vært praktisk med mulighet til å legge inn en lav lyd.

Bloggen From a social perspective kommer med flere interessante punkter om den nye chat-funksjonen.

Truer Facebook-chatting MSN?

Mange spør: Betyr dette slutten for MSN (mener da selvfølgelig messenger)? Njaei… vel… bruken av msn og IM har vel allerede gått ned etter at ungdom blir medlem på desto flere nettsamfunn. Vi har allerede sett en tendens til utflating i veksten av mediebruk hos ungdom. En undersøkelse viser likevel at ungdom generelt bruker 5,25 timer hver dag foran pc-skjermen. Det tror jeg at grunner i at veksten de seneste årene har vært så stor, at grensen for hvor mye man faktisk kan være aktiv på nett, se tv osv. er nærmer seg nådd… i første omgang.

Det er sterk konkurranse om å utvikle det beste sosiale nettkverket og de kuleste funksjonene. Dette betyr større valgmuligheter for brukerne. Betyr chat-funksjonen på Facebook døden for MSN? Nei, kanskje ikke, men det betyr i hvert fall at MSN har fått en veldig sterk konkurrent. Det er ingen tegn som tyder på at vi kommer til å bruke mindre tid på mediene i årene som kommer.

Vil Facebook-chat tillates?

MEN hva vil en slik chat-funksjon bety for Facebook, og ikke minst IT-avdelingene i bedriftene. Hittil har man blokkert tjenester som MSN og IRC, fordi:

1. Ledelsen ikke ønsker at de ansatte skal bruke arbeidstiden på å chatte.

2. Slike tjenester medfører et sikkerhetshull i nettverket. Jeg kan ikke det tekniske bak dette, men frykter at flere IT-avdelinger nå vil vurdere å blokkere Facebook på sine nettverk.

Hvorfor frykter jeg dette? Jo, fordi næringslivet og politikere nå begynner å forstå at sosiale medier er en nødvendig og viktig kommunikasjonskanal for fremtiden – og hvis man sperres ute fra denne arenaen, vil man slite med å forstå kanalens egenskaper og muligheter. Dette vil føre til mangelfull kommunikasjon, og muligheten for å bygge gode, sterke relasjoner gjennom de sosiale mediene vil begrenses.

Hvilke tanker har dere om den nye chat-funksjonen på Facebook?

Reklamer

3 responses to “Nå kan du chatte på Facebook

  1. Chat-funksjonens inntog overrasket de fleste brukerne. Plustelig kunne man chatte online med alle kontaktene sine. Tilbakemeldingene jeg har snappet opp er positive til Facebook-chat, men de fortsetter likevel å logge seg på Messenger i like stor grad.

    Jeg har større kontaktnett på Facebook enn Messenger så nå kan jeg chatte med over 400 personer samtidig (hvis alle er pålogget), men vil jeg egentlig det? JA:)

  2. Jeg har også snakket med noen som ikke syntes noe særlig om chat-funksjonen. De syntes ikke at det hørte hjemme på Facebook, og de orket egentlig ikke sette seg inn i hvordan det fungerte heller. Selv om det hele er veldig enkelt.

    Tror dette vil ha liten innvirkning for mange av Facebooks brukere, men det er jo et tilskudd til nettsamfunnet – og som det står på bloggen til From a social perspective – Facebook har innført en funksjon og integrert den på en måte som må sies å være interessant for andre sosiale nettverk også.

  3. Tilbaketråkk: eBuddy Lanserer Facebook Chat på Mobilen « Colt Kommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s