Opphavsrett og kreativitet i sosiale medier

Denne videoen er hentet fra fantastiske TED.com. Det er grunnleggeren av Creative Commons, Lawrence Lessig, som snakker om hvordan opphavsrett kveler kreativitet og delingskulturen i sosiale brukerstyrte medier.

Sjekk også ut Dagbladets artikkel om Mashup-kulturen og opphavsrett.

Colt har tidligere skrevet om opphavsrett på nettet og sosiale medier i musikkverden. Jeg mener sterkt og inderlig at noe må gjøres i forhold til det regelverket vi har i dag. Reglene blir ikke fulgt, og det er vilkårlig og få som blir «tatt».

Hvordan kan opphavsretten tilpasse seg dagens polymediale samfunn, som baserer seg på brukerstyrt innhold bestående av tekst, bilder, lyd og video? Det er latterlig å operere med et foreldet regelverk, som folkemassene verken vet om eller bryr seg om i noen særlig grad. Følg med i tiden!

Se bare hvordan kreativitet og frihet kan tilføre til nye og spennende bidrag til kulturlivet:

Eksempel 1: Peter Bull fra Ålesund. Kanskje en av verdens beste og Norges mest talentfulle Mashup-artist. Videoene hans er blitt sett tilsammen flere millioner ganger på YouTube. Se YouTube-kanalen hans: cappapie, last ned sangene hans, bli hans fan på Facebook eller sjekk ut MySpace-siden Norwegian Recycling hans.

Eksempel 2: FotofiklingNRK.no. Den ukentlige konkurransen engasjerer hundrevis av kreative Photoshoppere til å lage et nytt bildeuttrykk med utgangspunkt i et foto. Ta en titt. Her finnes det veldig mye bra, og mye morsomt.

Mira Craig og Per Sundnes
Bookmark and Share

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s