Fritt fram for ekstreme meninger i sosiale medier?

Sosiale medier gir store muligheter for ekstreme grupper som ikke får formidlet sitt budskap i tradisjonelle medier.

Foreløpig har ikke fenomenet spredt seg i Norge. Imidlertid har man registrert at høyreekstreme har blandet seg aktivt inn i nettdebatter og kommmet med rasistiske innlegg.

En 25 år gammel mann som er siktet for å ha drept en norsksomalier på Heimdal i Trondheim, har ifølge Adresseavisen kommet med innvandringsfiendtlige ytringer i flere nettdebatter. PST er derfor blitt trukket inn i saken. Men så langt er det ikke påvist noen kobling mellom 25-åringen og høyreekstreme organisasjoner.

I sin kontinuerlige kartlegging av ekstreme miljøer ser PST (Politiets sikkerhetstjeneste) et økende antall blogger og nettsteder med et rasistisk og truende innhold. I Norge har vi alle ytringsfrihet og trenden byr på store utfordringer dersom den blir økende. At en dyktig nynazist-blogger kunne fått spredt budskapet sitt blant mange mennesker, er vi ikke i tvil om. PST tar problematikken alvorlig og opprettet i sommer en egen fangruppe på Facebook. Det samme har FBI (Federal Bureau of Investigation) gjort. Dette skal være ledd i å vise nærhet til brukerne av sosiale medier.

Hva tror du? Er ekstreme bloggere en trussel mot rikets sikkerhet? Vil sosiale medier gi ekstreme grupper muligheten til å bli hørt?

3 responses to “Fritt fram for ekstreme meninger i sosiale medier?

  1. I likhet med at sosiale medier har gjort det enklere for oss normale mennesker å komme sammen, organisere oss og samarbeide på tvers av hindre, så åpner de nye mediene veien for mennesker med onde hensikter.

    Jo større opplevelse av fellesskap for egne ekstreme meninger, jo større sannsynlighet for at du gir uttrykk for dem i offentlighet. Effekten er en selvforsterkende aksept av ekstreme meninger i det offentlige rom.

    Desto viktigere å oppfordre til at bloggere og andre som er aktive på sosiale plattformer tydelig gir uttrykk for egne holdninger hva gjelder anstendighet. Alle har nemlig ikke krav på å si og mene hva som helst, hvor som helst.

  2. Er enig i det du sier. Det som er bra er at det i nettdebatter og blogging eksisterer en viss indrejustis. Kommer du med noe som er helt på jordet, vil det ihvertfall bli slått hardt ned på av andre brukere om du er på ett nettforum!

  3. Veksten av sosiale medier og økningen i brukergruppene har vært så stor de seneste årene at man risikerer å viske ut mange av de uskrevne reglene som står skrevet i stein blant de mer erfarne brukerne.

    Selvjustisen står for øvrig meget sterk i sosiale medier, og mot-reaksjoner kommer raskt når brukerne oppfatter at noe er galt. Samtidig fråtser brukere i skadefryd når noe går skikkelig ille. Mangfold av meninger er essensielle, men jeg er enig med pål at visse ytringer hører ikke hjemme noe sted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s